Noticias RSS


Framtidas oppdrettsanlegg blir ubemannet

Robotteknologi er på vei inn i oppdrettsbransjen. Det vil gjøre det mulig å styre oppdrettsanlegg fra land.


Publicado el 24 August 2017 | 4:00 am

Barn av innvandrere velger samme nabolag som foreldrene

I motsetning til norsketniske barn, som flytter bort fra nabolag med mange innvandrere, til tross for at de vokste opp der. 


Publicado el 24 August 2017 | 4:00 am

Tilbakeviser at antidepressiva ikke virker

En teori om at antidepressiva egentlig ikke virker, fikk mye oppmerksomhet i internasjonale medier. Ny svensk studie mener å punktere resonnementet bak påstanden.


Publicado el 24 August 2017 | 4:00 am

Fryktar private samlarar

Rundt 400 gjenstandar er sakna etter innbrotet i Dei kulturhistoriske samlingar førre helg. Det finst ein marknad for denne type gjenstandar som er stolne, seier generalsekretær i Museumsforbundet, Liv Ramskjær.


Publicado el 24 August 2017 | 4:00 am

Gammelt ubåt-mysterium kan være løst

I 150 år satt mannskapet på H. L. Hunley på plassene sine i den sunkne ubåten. Når kan forskere ha funnet årsaken til at borgerkrigssoldatene aldri forsøkte å komme seg ut.


Publicado el 24 August 2017 | 4:00 am

Kowalczyks trener påstår at ingen tror på Johaugs forklaring

Justyna Kowalczyks trener Aleksander Wierietielny tror ikke på Therese Johaugs forklaring i dopingsaken. Det gjør ingen andre heller, påstår han.


Publicado el 23 August 2017 | 9:21 am

Her er Therese i gang igjen etter dommen

Therese Johaug (29) var tom for ord og tårer et døgn etter at punktumet i dopingsaken mot henne ble satt med 18 måneders utestengelse. Fire timer etter pressekonferansen i Seiser Alm begynte hun oppkjøringen mot VM i 2019.


Publicado el 23 August 2017 | 1:45 am

Familien var rundt Johaug da hun fikk dommen i går: - Jeg syns det er sjukt

Løp i tre timer etter telefonen fra advokaten.


Publicado el 22 August 2017 | 5:35 pm

Langrenns-Norge i sjokk. Bjørgen: - Dypt urettferdig

Langrennssjef Vidar Løfshus sier han er i sjokk etter at Therese Johaugs dopingdom ble satt til 18 måneder i CAS.


Publicado el 22 August 2017 | 12:39 pm

Johaug mister OL. Her er den endelige CAS-dommen

Johaug fikk 18 måneders utestengelse etter at saken var oppe i CAS.


Publicado el 22 August 2017 | 11:51 am

20.08.2017 Tidenes største bokmålsordbok

Før jul lanseres en nyhet for alle språkinteresserte; tidenes største ordbok for bokmål. Den får du plass til i lomma! Prosjektleder Petter Henriksen og leksikograf Kristine Eide forteller om Det Norske Akademis Ordbok. Hvem bruker gatespråk, og hvordan brukes det i de store byene i Skandinavia? Det vil språkprofessor Bente Ailin Svendsen forske på. Hva kommer uttrykket "hist og pist" av, og setter vi "tæring etter næring" eller omvendt? Lingvist Georg Kjøll gir svar. Torunn Myhre er programleder for Språkteigen.


Descargar audio

Publicado el 18 August 2017 | 4:00 pm

13.08.2017 Bløte konsonanter

De bløte konsonantene i sørlandsdialektene blir stadig hardere, og etterhvert forsvinner de helt tror språkprofessor Arne Torp. Hvor kommer uttrykket "å stå i stampe" fra? Det er et av lytterspørsmålene denne uka og lingvist Georg Kjøll svarer. Sylfest Lomheim og Toril Opsahl svarer også på lytterspørsmål. Programleder er Torunn Myhre


Descargar audio

Publicado el 11 August 2017 | 4:00 pm

06.08.2017 Å kaste inn årene

Uttrykket "å kaste inn håndkleet" oppsto i boksesporten, men noen griper heller til andre effekter som årer og hansker. Lingvist Georg Kjøll oppklarer forvirringen i all kastingen. Våre faste språkvitere Tor Erik Jenstad, Sylfest Lomheim og Toril Opsahl svarer på lytterspørsmål. Ukas gjenhør: Navn med "å" blir stadig mindre brukt. - Åse har rett og slett blitt for tantete, forteller navneekspert Jørgen Ouren i Statistisk Sentralbyrå. Programleder er Torunn Myhre.


Descargar audio

Publicado el 4 August 2017 | 4:00 pm

30.07.2017 Trump og trump

Ordet trump ga oppslagsrekord i ordboka på nett, og betyr egen og tverr kar eller stor, tung og stiv skapning. Men hva betyr navnet Trump? Og hva vil det si å være trumpin? Tor Erik Jenstad, Sylfest Lomheim, Toril Opsahl og Georg Kjøll svarer på lytterspørsmål i Språkteigens Sommermiks. Jakten på elementærpartikler har engasjert forskere til alle tider. Men hva er den minste byggeklossen i språket? Språkforsker Jan Kristian Hognestad svarer. Torunn Myhre er programleder.


Descargar audio

Publicado el 28 July 2017 | 4:00 pm

23.07.2017 Simpelthen simpelt

Språk er ikke enkelt. Eller kan vi si simpelt? Hva legger vi i ordet simpelt nå til dags? Dette og flere lytterspørsmål får du svar på i Språkteigens Sommermiks. Toril Opsahl, Sylfest Lomheim, Tor Erik Jenstad og Georg Kjøll svarer på spørsmål. Språk kan redde liv i nødsituasjoner, men hva hvis du ikke skjønner språket? Resultatene fra et eksperiment kan gjøre de som jobber med livredding til bedre hjelpere, mener professor i nordisk språkvitenskap Jan Svennevig. Torunn Myhre er programleder.


Descargar audio

Publicado el 21 July 2017 | 4:00 pm